Αρθροσκοπική χειρουργική ώμου  

Αρθρωσκοπική χειρουργική ώμου
Οι παθήσεις της άρθρωσης του ώμου θεωρούνται δύσκολα ιάσιμες γι αυτό μέχρι σήμερα η συνήθης διάγνωση ήταν η "περιαρθρίτιδα του ώμου" η οποία αντιμετωπιζόταν συντηρητικά με φάρμακα και συχνότερα με εγχύσεις κορτιζόνης.

Σήμερα ο όρος περιαρθρίτιδα του ώμου θεωρείται πολύ γενικός. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές νοσολογικές οντότητες που αντιμετωπίζονται διαφορετικά

α. Το σύνδρομο πρόσκρουσης
β. Μερική ή ολική ρήξη τενοντίου πετάλου
γ. Αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
δ. Επασβέστωση του υπακανθίου τένοντα

ε.Βλάβες του επιχείλιου χόνδρου
- Bankart
- Slap
ζ. Τενοντίτιδα της μακρύς κεφαλής του δικεφάλουης μακρύς κεφαλής του δικεφάλου

Η βελτίωση τών αρθρωσκοπικών εργαλείων και η χρησιμοποίηση ραμμάτων επιτρέπει την αρθρωσκοπική αντιμετώπιση σχεδόν όλων των παθήσεων που αφορούν τα μαλακά μόρια του ώμου.

Οι αρθροσκοπικές άγκυρες επιτρέπουν την ραφή ενός ιστού σε μια οστική επιφάνεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η παθολογία του ώμου είναι συχνά η αποκόλληση ενός ιστόυ από την οστική επιφάνεια του (ρήξή στροφικού πετάλου, αποκόλληση επιχείλιου χόνδρου). Η άγκυρες αποτελούνται απο δυο τμήματα:

1.το σώμα της άγκυρας που μπορεί να κατασκευάζεται από μέταλλο (τιτάνιο) ή από ένα απορροφήσιμο υλικό (PLLA). Αυτό το σώμα ενταφιάζεται στο οστούν και πρέπει να αφαιρεθεί μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

2. το ράμμα, που επιτρέπει το ράψιμο του ιστού στο οστό.

video αρθρωσκοπικό πέρασμα από ράμμα(0.5MB)

video αρθρωσκοπική τοποθέτηση άγκυρας(0.74MB)

αρχή σελίδας



Αρθροσκόπηση ώμου με τις δυο βασικές πόρτες

Τοποθέτηση άγκυρας



Σύνδρομο πρόσκρουσης

Η πάθηση αυτή προκαλεί πόνο κατά τις κινήσεις σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να αποτελεί αναπηρία διότι ο ασθενής δεν δύναται να ανυψώσει το άνω άκρο πάνω από το επίπεδο του ώμου.

Ο πόνος είναι συνήθως εντονότερος τη νύχτα και αποκρίνεται μη ικανοποιητικά στα κοινά παυσίπονα.

Οριστική λύση είναι δυνατόν να δοθεί με την αρθρωσκοπική ακρωμιοπλαστική πού εκτόπισε σήμερα την ανοιχτή μέθοδο λόγω της ασυγκρίτως ταχύτερης αποκατάστασης. Η αρθρωσκοπική μέθοδος δεν απαιτεί καμία ακινητοποίηση του χεριού.

Κατά την ακρωμιοπλαστική αφαιρείται παθολογικός ιστός και διευρύνεται ο χώρος ανάμεσα στην κεφαλή του βραχιονίου οστού και του ακρωμίου αφαιρόντας μια φέτα οστού του ακρώμιου και κόβοντας τον κορακο-ακρωμιακό σύνδεσμο.

Η μη αντιμετώπιση ή η αντιμετώπιση με εγχύσεις κορτιζόνης οδηγεί συχνά στη ρήξη του στροφικού πετάλου.

Νοσηλεία στην κλινική 1/2-1 ημέρα

video μερική ρήξη τενόντιου πετάλου(0.6MB)

Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε και στο φυλλάδιο ενημέρωσης ασθενών που μεταφραστήκαν από τηνEλληνική Aρθοσκοπική Eταιρία (EAE)

αρχή σελίδας


Ακρωμιοπλαστική


Μερική ή ολική ρήξη τενοντίου πετάλου

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής αισθάνεται αιφνίδια αδυναμία ανύψωσης ή μόνο πόνο του άνω άκρου. Η αιτία είναι η ρήξη ενός οι πεισσοτέρων τενόντων λόγω εκφύλισης ή τραυματισμό του τενόντιου πετάλου.

Αν εφαρμόζεται μόνο φυσιοθεραπεία ο πόνος δεν ελαττώνεται και μάλιστα υπάρχει η πιθανότητα της επιδείνωσης αλλά και η αδυναμία ανύψωσης του άνω άκρου δεν μπορεί να βελτιωθεί.

Η επιστημονικά αποδεκτή θεραπεία είναι η συρραφή και καθήλωση των τενόντων στην φυσιολογική τους θέση. Σήμερα σχεδόν όλες οι ρήξεις μπορεί να αποκατασταθούν αρθρωσκοπικά.

Αυτή η θεραπεία οδηγεί συνήθως με την κατάλληλη μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία σε πλήρη αποκατάσταση της δύναμης και κινητικότητας του άνω άκρου.

Νοσηλεία στην κλινική 1 ημέρα

video ρήξη τενόντιου πέταλου(0.1MB)

 

video αρθροσκοπικό πέρασμα από ράμμα(0.5MB)

 

video αρθροσκοπική τοποθέτηση αγκυρας(0.74MB)

 

ρήξη τενόντιου πετάλου μετά από την αποκατάσταση (0.26MB)

Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε και στο φυλλάδιο ενημέρωσης ασθενών που μεταφραστήκαν από τηνEλληνική Aρθοσκοπική Eταιρία (EAE)

αρχή σελίδας



 

 

ρήξη τενοντίου πετάλου

 

Αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης  

Τα κύρια συμπτώματα της πάθησης αυτής μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου δηλ. πόνος στις ωμοπλάτες.

Η αιτία αυτού του πόνου είναι η φθορά μιας μικρής άρθρωσης της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης που βρίσκεται στη συμβολή τής κλείδας και του ακρωμίου.

Και αυτή η πάθηση δεν είναι ιάσιμη με φυσιοθεραπείες.

Αντιθέτως μια σχετικά μικρή επέμβαση οδηγεί σε πλήρη ύφεση του πόνου.

Σε αυτή την επέμβαση αφαιρείται αρθρωσκοπικά ένα μικρό τμήμα της περιφεριακής κλειδας, για να μην τρίβεται το ακρώμιο με την κλειδα και προκαλούν τον πόνο.

Νοσηλεία στην κλινική 1 ημέρα

αρχή σελίδας

 



 

Επασβέστωση του υπακανθίου τένοντα  

Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όμοια με αυτά του συνδρόμου πρόσκρουσης αλλά ο πόνος είναι συνήθως πιο έντονος.

Και σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να επέμβουμε αρθρωσκοπικά να αφαιρέσουμε τις επασβεστώσεις και να προλάβουμε την νέα ανάπτυξή τους διενεργώντας ακρωμιοπλαστική.

Νοσηλεία στην κλινική 1 ημέρα

Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε και στο φυλλάδιο ενημέρωσης ασθενών που μεταφραστήκαν από τηνEλληνική Aρθοσκοπική Eταιρία (EAE)

αρχή σελίδας



Τόφος ασβεστίου στον υπέρηχο

Τόφος ασβεστίου που αφαιρείται


Βλάβες του επιχείλιου χόνδρου  

Βλάβες του επιχείλιου χόνδρου μπορεί να συμβούν σε όλα τα σημεία του, αλλά ο πιο συχνός εντοπισμός είναι στο πρόσθιο κάτω τμήμα (βλάβη Bankart) και το ανώ τμήμα (βλάβη SLAP)

Βλάβη Bankart

Η βλάβη Bankart εχεί ως κύριο σύμπτωμα την πρόσθια κάτω ασταθεία. Αυτή η αστάθεια έχει σαν αιτία το τραυματικό εξάρθρωμα ώμου ή κάποιο χρόνιο μικροτραυματισμό. Το τραυματικό εξάρθρωμα, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες, οδηγεί συχνά σε καθ'έξιν εξάρθρημα (μέχρι 90%).
Γι' αυτό συζητείται, εάν κάθε πρώτο εξάρθρημα του ώμου πρέπει να αρθρωσκοπείται, σε δραστήρια και νεαρά άτομα. Επίσης γνωρίζουμε την άμεση σχέση της επιτυχίας μιας επέμβασης με τον αριθμό των εξαρθρήματων που προηγήθηκαν.

Η βλάβη Bankart είναι η αποκόλληση του κάτω πρόσθιου τμήματος του επιχείλιου χόνδρου. Στην επέμβαση γίνεται επανακαθήλωση αυτής της βλάβης με την βοήθεια αγκυρών. Συγχρόνως γίνεται και μια μείωση του όγκου του θυλάκου που έχει ξεχειλώσει από την αστάθεια.

Η βελτίωση της αρθρωσκοπικής χειρουργικής τεχνικής επιτρέπει την επιτυχή αντιμετώπιση του καθ'έξιν εξαρθρήματος και των αποτυχημένων ανοιχτών επεμβάσεων.

Το κλειδί της επιτυχίας αυτής της επέμβασης είναι η συχνά δύσκολη αναγνώριση των συνοδών βλαβών και η αντιμετώπιση αυτών.

Νοσηλεία στην κλινική 1 ημέρα

 

video κινητοποίηση της βλάβης (αποκόλληση του επιχειλίου χόνδρου) (0.66MB)



video επιχειλίος χόνδρος μετά απο την αποκατάσταση (0.25MB)

αρχή σελίδας

Βλάβη SLAP

Αυτή η βλάβη είναι στο άνω τμήμα της γλήνης στο σημείο που εκφύεται η μακρά κεφαλή του δικεφάλου μυός και ο επιχείλιος χόνδρος μαζί στην γλήνη. Αυτή η πάθηση διαγιγνώσκεται ιδιαίτερα δύσκολα. Μόνο η καλή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με μια μαγνητική τομογραφία με ενδοαρθρική έγχυση σκιαγραφικού οδηγεί με μεγάλο ποσοστό στην διάγνωση. Η πάθηση αυτή συνοδεύεται συχνά από σύνδρομο πρόσκρουσης, αλλά η απλή ακρωμιοπλαστική δεν οδηγεί σε μακροχρόνια βελτίωση των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία είναι ο καθαρισμός της βλάβης και η επανακαθήλωση της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός και του επιχείλιου χόνδρου με τη βοήθεια αρθρωσκοπικών αγκυρών.

Νοσηλεία στην κλινική 1 ημέρα

Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε και στο φυλλάδιο ενημέρωσης ασθενών που μεταφραστήκαν από τηνEλληνική Aρθοσκοπική Eταιρία (EAE)

αρχή σελίδας

 


Βλάβη Bankart πριν και μετά απο την αποκατάσταση


 

Ακτινογραφία που δείχνει τις άγκυρες μετά από την αποκατάσταση μιας βλάβης Bankart


 

Μαγνιτική τομογραφία μιας βλάβης SLAP

 

Τενοντίτιδα της μακρύς κεφαλής του δικεφάλου  

Αυτή η πάθηση έχει ώς κυρίως συμπτώμα τον πόνο κατά την κίνηση του ώμου.

Η θερπεία είναι ο καθαρισμός του τένοντα ή η διατομή του τένοντα. Ο τένοντας μετά την διατομή μπορεί να αφαιθεί έτσι, κάτι που οδηγεί σε μια μικρή ελάττωση της δύναμης του χεριού, ή να καθηλωθεί στην αύλακά του στο βραχιόνιο, η οποία είναι μια αρκετά πιο μεγάλη επέμβαση με πιο δύσκολη αποκατάσταση. Η απόφαση για το είδος της επέμβασης εξαρτάται απο τον βαθμό της βλάβης, την ηλικία και τις απαιτήσεις του ασθενούς.

Νοσηλεία στην κλινική 1/2-1 ημέρα

αρχή σελίδας



Τενοντίτιδα τής μακρύς κεφαλής του δικεφάλου